lördag 12 december 2015

Julhälsning

Trots att vädret är allt annat än jullikt närmar vi oss snabbt julen och i onsdags avslutade vi TAK-året med traditionsenlig medlemsutlottning.

Efter lite glögg och mingel presenterades årets konstnärer av några av oss i styrelsen och därefter var det dags för utlottningen. I nyhetsbrevet som skickades ut efter utlottningskvällen fanns en lista på de sexton medlemmar som vann i år.

Ett program för våren 2016 kommer under januari.

Nu vill vi tacka er alla för det här TAK-året och önskar er en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!




GOD JUL!

söndag 29 november 2015

Årets konstutlottning

Nu är det dags för det här årets medlemsutlottning. I år äger utlottningen rum onsdagen den 9 december kl 19 på Kulturhuset Vingen.

Tillsammans med det senaste nyhetsbrevet skickade vi också bilder på och information om årets konstnärer och verk.

Från kl 15.00 den 9 december kan du se årets vinster på Vingen.

Vi önskar alla varmt välkomna! 



måndag 9 november 2015

Konstföredrag

Nordiskt ljus - konsten kring 1900
 

Konsten från förra sekelskiftet och den tidens atmosfär inom kulturlivet är unik med sina spänningar och sin antagonism mellan olika konstnärsgrupperingar, men kreativiteten flödade och en konst av världsklass skapades, där ljuset spelade huvudrollen.

Kom och lyssna på fil dr Björn Fredlund, tidigare chef för Göteborgs Konstmuseum, när har berättar om den nya revolutionerande konsten i Norden vid förra sekelskiftet.


Höstens konstföredrag är på torsdag den 19 november kl 19.00 på Kulturhuset Vingen, 
plan 3,  Ingen föranmälan behövs. Avgift: 60 kronor.

Föredraget är öppet för alla, både medlemmar och icke medlemmar. Det är ett bra sätt att bjuda med någon som är nyfiken på konstföreningen eller som bara vill lyssna på föredraget.




Hugo Birger 
Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyen, Paris. Fernissningsdagen 1886 
Foto: Göteborgs konstmuseum

Välkomna!



måndag 26 oktober 2015

Besöket i Amhults kyrka

Det var många av medlemmarna i TAK som kom till Amhults kyrka i torsdags, den 22 oktober, för att höra arkitekten Margareta Diedrichs från Sweco Architechts berätta om planeringen av och byggprocessen för den nya kyrkan. 



 
Margareta Diedrichs


Medan vi serverades kaffe och nybakade muffins berättade Margareta Diedrichs om det spännande och inte helt lätta uppdraget som de fått att bygga en ny kyrka i Amhult. Det var många önskningar och krav som skulle uppfyllas och naturligtvis skulle allt också rymmas inom den budget som fanns för bygget.

Vi fick veta mycket om hur kyrkan planerades för att vara en öppen och välkomnande kyrka.
Hur lokalerna planerades för att kunna användas för många olika aktiviteter och hur samspelet mellan byggnaden och berget och naturen bakom var en viktig del i arbetet. Margareta berättade också om materialvalen, utsmyckningen och val av möbler.

Under visningen av kyrksalen och alla andra utrymmen i kyrkan kunde vi ana hur mycket arbete,  kunnande och omtanke som ligger bakom den nya kyrkan. 





















Den konstnärliga utsmyckningen i kyrkan som är gjord av konstnärinnan Anna Eggert återfinns inte bara inne i kyrksalen utan bl a också i barnrummet, köket, cafeterian. För de av oss som var med på besöket förra hösten hos Anna Eggert i hennes ateljé var det speciellt roligt att se de utsmyckningar som hon då arbetade med nu vara på sina rätta platser. 

 



måndag 12 oktober 2015

Visning av Amhults kyrka - en ny kyrka, ett nytt liv i en ny tid


När den nya kommundelen Amhult vid det tidigare flygfältet började byggas, beslöt Svenska Kyrkan i Göteborg att samtidigt skapa ett nytt sakralt hus i centrum av den snabbt uppväxande bebyggelsen för att kunna möta nya människor i en ny tid. Byggnaden stod klar lagom till advent 2014, då den invigdes av biskopen inför en stor publik. 


Planering och byggprocess har tagit lång tid för alla inblandade, men i slutändan råder en stark konsensus om resultatet, som gett oss ett av de vackraste kyrkorummen i regionen.


Sweco Architects vann arkitekttävlingen 2005, och arkitekt Margareta Diedrichs har under hela byggprocessen varit uppdragsansvarig i en projektgrupp inför beställaren.


Den konstnärliga utsmyckningen av göteborgskonstnären Anna Eggert är sinnrik men återhållsam och vald med största omsorg för att samspela med arkitekturen. Det har blivit ett kongenialt integrerat samspel.

Torsdag den 22 oktober kl 16.30 berättar arkitekt Margareta Diedrichs om planeringen och byggprocessen.

 Mer information om besöket och om anmälan finns i TAKs Nyhetsbrev nr 6, 2015. 


söndag 11 oktober 2015

Ateljébesöket på Hönö


Onsdagen 23 september gjorde  21 anmälda personer från TAK ett  mycket uppskattat ateljébesök hos papperskonstnären  Margareta Mannervik på Hönö.

Med stor generositet bjöd hon alla besökare på "pappersmakarsoppa"  gjord på samma ingredienser som hennes konstpapper tillverkas av.  Därefter berättade hon i sin ateljé om olika sätt att arbeta med papper, om material och teknik  och slutligen fick de som ville, prova på att göra eget papper. 


Det blev en lång och mycket lärorik kväll och två inköp gjordes av TAK , men även av flera privatpersoner, som blev hänförda av hennes arbete. Visningen väckte lust hos oss alla att göra eget papper.




 

söndag 30 augusti 2015

Program för hösten

Hej och välkomna tillbaka till TAK efter ett långt sommaruppehåll!

Programmet för hösten 2015 har vi precis fått klart och vi hoppas att ni vill komma med på de aktiviteter som vi planerat för de kommande månaderna.

Programmet presenteras utförligt under fliken Program. Boka gärna in dagarna redan nu!

  • 23 september - Ateljébesök hos konstnären Margareta Mannervik på Hönö.
  • 22 oktober - Visning av Amhults kyrka av arkitekten Margareta Diedrichs, Sweco Architects
  • 19 november - Konstföredrag av fil dr Björn Fredholm, tidigare museichef för Göteborgs Konstmuseum
  • 9 december - Årets konstutlottning


tisdag 2 juni 2015

Besöket hos Anita Hagman och Bengt Nordenborg

Så var det då dags för vårens sista ateljébesök som den här gången var besök hos två konstnärer på samma gång. Den 28 maj besökte vi dels keramikern Anita Hagman och dels konstnären Bengt Nordenborg. De bor grannar med varandra i den vackra naturen vid Kareby, en bit utanför Kungälv.

Eftersom vi var en stor grupp, 21 personer, så delade vi på oss i två grupper.



Anita Hagman hade förberett och gjort i ordning en
liten utställning för oss med sina alster från olika tider.


















Anita är en av få keramiker i Sverige som arbetar med den mycket krävande porslinsleran.

I hennes keramikateljé fick vi följa hur Anita börjar med att bearbeta, slå, porslinsleran för att därefter kunna använda leran för drejning. 

Som keramiker arbetar hon med stora fat, krukor och vaser bland annat både för privat och offentligt bruk.








               
Vi i vår grupp fick följa tillkomsten av en vacker skål. Anita visade också hur hon snabbt på fri hand dekorerar sina föremål.

Det vi inte såg, av förklarliga skäl, var själva bränningen och glaseringen.








Det var mycket intressant att se och följa hennes skickliga händer forma leran och höra Anita inspirerande berätta om sitt allt annat än  lätta arbeta.








Också hos Bengt Nordenborg och hans fru var det lätt att dröja sig kvar länge.

Förutom att det fanns så många bilder att titta på och höra Bengt berätta om, så befann vi oss i en alldeles underbar glasveranda full med vinrankor i taket. Ute vräkte regnet ner, men det var inget som vi märkte av.



















Till alla de olika bilderna som vi såg, verkade det finnas en speciell historia om var och en.
I Bengts landskap finns olika bottnar med både poesi och humor insvepta ibland i ett överjordiskt ljus.







Det blev en väldigt trevlig avslutning på vårens program, och vi vill passa på att igen tacka de konstnärer som vi haft glädjen att få besöka i vår.

Nu tar vi sommarledigt och återkommer i slutet av augusti med programmet för hösten 2015, men innan dess vill vi passa på att önska alla våra medlemmar

en riktigt skön sommar!


måndag 11 maj 2015

Ateljébesök x två

Den 28 maj är det dags för vårterminens sista ateljébesök. Då besöker vi både keramikern Anita Hagman och konstnären Bengt Nordenborg. De bor och har ateljéer alldeles nära varandra i Kareby strax utanför Kungälv.

Det är inte många keramiker i Sverige, som arbetar med den krävande och nyckfulla porslinsleran. Anita Hagman är en av de främsta på området. Med sin säkra teknik och sitt starka formspråk har hon också under alla år lyckats förnya och bredda sitt uttryck till en allt renare och med pregnant slutprodukt.







Bengt Nordenborg är en sagoberättare med många bottnar. I det gamla skolhuset i Kareby har han ateljéer och grafikverkstad. Under årens lopp har det vuxit fram en spännande produktion av måleri i akryl, litografier och skåp fulla av leklust och underfundig humor, som i ett rebusbesläktat språk fört in oss i mångbottnade världar.





















Information om tider, samåkning och anmälan finns i TAKs Nyhetsbrev 4, 2015


onsdag 29 april 2015

Förtrollande textil

Den 16 april besökte vi textilkonstnären Maria Ray Johansson i hennes ateljé i det gamla Sockerbruket. Att komma in i ateljén var som att stiga in i och omslutas av ett alldeles särskilt skimmer.

Maria fascineras av trådar, som är hennes arbetsredskap och hennes verktyg att nå fram till andra världar. Hon väver helt utan skisser och trådarna bestämmer själva vart de ska ta vägen. De skimrar och skiftar i ljuset och färgerna lyser av färgreflexer på ett nästan magiskt sätt.



Maria arbetar mycket med transparens i sina vävar och i vissa av dem finns lysande fiberoptiska trådar invävda och ljuset spelar en stor roll i hennes verk. I en specialbyggd upprättstående vävstol väver Maria bitar och bygger sina collage. Hennes vävar ser mycket sköra ut, som om de skulle gå sönder om man vidrörde dem, men allt är väl sammanhållet.



måndag 6 april 2015

Ateljébesök hos Maria Ray Johansson

Maria Ray Johansson kombinerar tradition med innovation och på ett mycket sinnligt och lustfyllt sätt skapar hon lätta eteriska vävar i silke, nylon, koppar och silver ibland med inbyggt ljus som vänder upp och ner på alla begrepp. 
Maria fascineras av trådar, som är hennes arbetsredskap och hennes verktyg att nå fram till andra världar. Hon väver helt utan skisser och trådarna bestämmer själva vart de ska ta vägen. De skimrar och skiftar i ljuset och färgerna lyser av färgreflexer på ett nästan magiskt sätt. 

Vi träffas där den 16 april kl 18.00

Mer information om besöket och om anmälan finns i TAKs Nyhetsbrev nr 3, 2015.


Besöket hos guld- och silversmederna Anette och Marie


Den 26 mars besökte vi efterträdarna till bröderna Högbergs välkända silver- och guldsmedjor. 
Efter de båda brödernas bortgång i mitten av 90-talet tog lärlingarna Anette Rydén och Marie Magnusson över verksamheten och har nu butik och verkstad i Anders Högbergs gamla lokal på Aschebergsgatan.


Marie berättade historien om silversmeden Sven-Erik och guldsmeden Anders. De blev välkända under 60-talet då ett förenklat formspråk kom på modet; då gällde opkonst, brutalism, rå betong och Mary Quant. Här passade Sven-Erik Högbergs stora och utplattade ringar och halssmycken väl in.


Av Anette fick vi sedan en professionell demonstration av hur man valsar, löder, smider, väver och slutligen präglar in en silver- och guldstämpel. Hon gjorde visningen på den klassiska "Högbergslänken".


23 av våra medlemmar deltog i det mycket trevliga och uppskattade besöket!


onsdag 11 mars 2015

Ateljébesök

TAKs första ateljébesök i vår blir hos Anders Högbergs Eftertr. Silversmedja Anette & Marie på Aschebergsgatan 28.


I Högbergs spår.... 
- Marie Magnusson och Anette Rydén bygger vidare på en stark smycketradition

Vi träffar guld- och silversmederna Marie Magnusson och Anette Rydén som i mitten 1990-talet tog över verksamheten efter det att Anders Högberg dött. De har fortsatt att arbeta i enlighet med Anders Högbergs intentioner, men de har idag också sina egna uttryck. Idag blandas vävning med släta mjuka former ofta kombinerade med ädelstenar, halvädelstenar och natursten till helt nya uttryck.

Vi träffas där den 26 mars kl 18.00.

Mer information om besöket och om anmälan finns i TAKs senaste Nyhetsbrev.






måndag 19 januari 2015

Program och information


Det nya året har redan hunnit bli ett par veckor gammalt och här kommer nu information om bland annat vårens program från TAK.


Årsmöte TAK
Årsmötet kommer att hållas torsdagen den 26 februari kl 19.00.  Plats för årsmötet är Kulturhuset Vingen i Amhult, plan 2.
Kallelsen till årsmötet skickas till medlemmarna via mail i slutet av januari. 

Efter årsmötesförhandlingarna hoppas vi att några av våra medlemmar skulle vilja berätta om någon bild eller skulptur som hon/han har hemma och som betyder något särskilt. Det skall vara väldigt kort och den bild man väljer att ta med och visa och tala om behöver inte alls vara av en känd, etablerad konstnär. Men den skall betyda något speciellt för ägaren.

Det skulle vara roligt om ni vill dela någon av era bilder med oss. Hör av er snarast till någon av oss i styrelsen eller skicka ett mail till: torslanda.allmanna.konstforening@gmail.com


Medlemsavgift för 2015
Medlemsavgiften är oförändrad också i år- 250 kr per kalenderår.
Betala gärna medlemsavgiften snarast möjligt till TAKs pg-konto 30 25 10-3. Glöm inte ange namn, adress, tel, e-post!  
För att spara på kostnaden för kuvert och frimärken för föreningen och för vår miljös skull skickar vi i år inte ut inbetalningskort automatiskt till alla. Vi vet ju att det är många som betalar sina räkningar via internet, men du som gärna vill ha ett inbetalningskort får naturligtvis det. Låt oss veta om du vill ha det, så skickar vi det till dig.


Vårens program
Vårens program med information om konstnärer och ateljébesök som vi planerar göra under våren presenteras under fliken Program. Boka in dagarna redan nu!

26 mars
Ateljébesök hos Anders Högbergs Eftertr. Silversmedja Anette & Marie på Achebergsgatan

16 april
Ateljébesök hos Maria Ray Johansson - Textil med Transparens och skirhet

28 maj
Ateljébesök x 2! Vi besöker Anita Hagman, keramiker och Bengt Nordenborg, konstnär som bor grannar i Kareby utanför Kungälv.



Varmt välkomna till årsmötet och alla vårens aktiviteter!